.

Aktuellt

Här visar vi sådant som är aktuellt i butiken just nu, och dessutom allt möjligt annat som vi vill puffa för.

____________________

Nu är den här hemsidan lite moderniserad och lite ändrad. Recepten som låg här tidigare har fått en egen sida.

Vi har just (2 februari) skickat ut ett nyhetsbrev, och här visar vi vad som står i det.

Hej Kära kunder

Den 6 februari hissar vi den samiska flaggan och firar vår Nationaldag.

Den firas till minne av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917. Den samiska flaggan har nu hunnit bli 32 år gammal och är gemensam för alla oss samer. Cirkeln är en symbol för både solen och månen.

Produkter och recept i detta mail finns from 6 februari i butiken/på hemsidan. 

Fira med samisk mat eller ”den hemliga frysen”

Jag har fått klart för mig att många av er inte upptäckt Frysen med stort F som vi har i gången bakom rödingarna. I den har vi det godaste jag vet, dvs allt som behövs för ett nationaldagsfirande av rang.

Kokkött – såklart; bog, sida och bringa men också: blod, lever, tunga och märgben.
För den stressade/bekväma livsnjutaren så har vi nykokt renbuljong lagom till Nationaldagen (och därefter i frysen så långt lagret räcker/vi hinner koka nytt).

Foto: Tina Stafrén

I ”Hemliga Frysen” finns bland annat:

 Kokkött med lite ny blandning av styckdetaljer i kokköttspåsen har vi fått ner priset från 277 till 205 kr/kg. – recept på renkok finns på aktuelltsidan och i butiken.
Bog/Bringa lägg in i stekpåse tillsammans med lite smör och rotsaker i ugnen ca 7 timmar så sköter det sig själv.  – recept på bog/bringa i stekpåse finns på aktuelltsidan och i butiken

Blod Stek blodpannkaka eller gör din egen blodpudding – recept på blodpannkaka finns på aktuelltsidan och i butiken, recept på blodpudding finns i boken Smak på Sápmi

Märgben – klyvda ”Bekvämimpa” genom att servera dina gäster ett rostat märgben som tillbehör till renfilén, entrecôten, rostbiffen eller innanlåret – recept: Rosta i ugnen på ca 200g ca 7 min, finns även på aktuelltsidan och i butiken.

Märgben – hela lägg i renkoket eller i din färdigköpta buljong (se ovan).

Buljongben om du vill göra din egen fond/buljong

Foto: Bianca Brandon-Cox

I samband med nationaldagsveckan släpps en ny kokbok
Hävvi = Självklart (på sydsamiska) sydsamisk mat tolkad av Elaine Asp

 

Du får följa Elaine under samernas åtta årstider och lära dig hur råvarorna plockas,
fångas, jagas och styckas. Boken innehåller ett sjuttiotal recept på allt från Suovas med blåbärsmarmelad till björklövsjuice, picklad kvanne, kåtarökt fjällfisk, blodklimp och ugnsbakade märgben. Själv säger hon att ”Recepten utgår från min tolkning av traditionella sydsamiska rätter och jag hoppas att de både ska inspirera dig till att hämta fler råvaror i naturen och att leva mer hållbart”
Fotograf är Bianca Brandon-Cox som även medverkade i och fotade boken Smak på Sápmi.
I samband med nationaldagsveckan släpps en ny kokbok
Hävvi = Självklart (på sydsamiska) sydsamisk mat tolkad av Elaine Asp

 

Du får följa Elaine under samernas åtta årstider och lära dig hur råvarorna plockas,
fångas, jagas och styckas. Boken innehåller ett sjuttiotal recept på allt från Suovas med blåbärsmarmelad till björklövsjuice, picklad kvanne, kåtarökt fjällfisk, blodklimp och ugnsbakade märgben. Själv säger hon att ”Recepten utgår från min tolkning av traditionella sydsamiska rätter och jag hoppas att de både ska inspirera dig till att hämta fler råvaror i naturen och att leva mer hållbart”
Fotograf är Bianca Brandon-Cox som även medverkade i och fotade boken Smak på Sápmi.

Foto: Bianca Brandon-Cox

Helren

I slutet på vecka 12 kommer renskötaren/förädlaren tillika min kusin Lars-Erik Thomasson ner med ”ett lass” helrenar. Då finns det möjlighet för er som vill att köpa en hel konsumentstyckad ren på ca 20 kg. Leveransdatum är preliminärt 21/22 mars och renen måste hämtas samma dag. Priset 165 kr/kg. Hör av er om ni är intresserade senast sista februari.  

Samisk lördag på Sollentuna Bibliotek

Lördag den 9 februari Kl. 13.00-15.00

 

Är ni, eller har ni tillgång till, ett barn, så kom till Sollentuna Bibliotek där jag berättar samiska sagor, se Sollentuna biblioteks hemsida: ”Lyssna på sagor på samiska och svenska, pyssla och upplev med alla sinnen! Hur känns ett renskinn och hur smakar torkat renkött? Vad är en gierhkeme och hur ser den samiska flaggan ut?

Passar barn i åldern ca 3 till 7 år”

Välkomna in i butiken! 

tisdag–fredag 11–16,
torsdag även kvällsöppet 16–19,
lördag 10–14

Marja Thomasson-Ek

Nils Torbjörn Nutti