.

Aktuellt

Här visar vi sådant som är aktuellt i butiken just nu, och dessutom allt möjligt annat som vi vill puffa för.

____________________

Hej Kära kunder

Läs vårt nyhetsbrev inför hösten!

ÄNTLIGEN, Arild har kommit hem från jakten och skickat kallrökta Reninnanlår (17/10)! Det är så mört att man trycker sönder det med tungan.
För serveringsförslag gå in på fliken recept, där hittar du kallrökt reninnanlår.

Marja

 

Har tagit med mig fjällen till Sollentuna – vi får leveranser hela tiden och nu (3/10) är vi fullsorterade (nästan😀).
Välkomna!

Marja

Recept finns nu under egen flik på hemsidan.

Fira med samisk mat eller ”den hemliga frysen”

Jag har fått klart för mig att många av er inte upptäckt Frysen med stort F som vi har i gången bakom rödingarna. I den har vi det godaste jag vet, dvs allt som behövs för ett nationaldagsfirande av rang.

Kokkött – såklart; bog, sida och bringa men också: blod, lever, tunga och märgben.
För den stressade/bekväma livsnjutaren så har vi nykokt renbuljong lagom till Nationaldagen (och därefter i frysen så långt lagret räcker/vi hinner koka nytt).

Foto: Tina Stafrén

I ”Hemliga Frysen” finns bland annat:

 Kokkött med lite ny blandning av styckdetaljer i kokköttspåsen har vi fått ner priset från 277 till 205 kr/kg. – recept på renkok finns på aktuelltsidan och i butiken.
Bog/Bringa lägg in i stekpåse tillsammans med lite smör och rotsaker i ugnen ca 7 timmar så sköter det sig själv.  – recept på bog/bringa i stekpåse finns på aktuelltsidan och i butiken

Blod Stek blodpannkaka eller gör din egen blodpudding – recept på blodpannkaka finns på aktuelltsidan och i butiken, recept på blodpudding finns i boken Smak på Sápmi

Märgben – klyvda ”Bekvämimpa” genom att servera dina gäster ett rostat märgben som tillbehör till renfilén, entrecôten, rostbiffen eller innanlåret – recept: Rosta i ugnen på ca 200g ca 7 min, finns även på aktuelltsidan och i butiken.

Märgben – hela lägg i renkoket eller i din färdigköpta buljong (se ovan).

Buljongben om du vill göra din egen fond/buljong

Foto: Bianca Brandon-Cox

I samband med nationaldagsveckan släpptes en ny kokbok
Hävvi = Självklart (på sydsamiska) sydsamisk mat tolkad av Elaine Asp

 

Du får följa Elaine under samernas åtta årstider och lära dig hur råvarorna plockas,
fångas, jagas och styckas. Boken innehåller ett sjuttiotal recept på allt från Suovas med blåbärsmarmelad till björklövsjuice, picklad kvanne, kåtarökt fjällfisk, blodklimp och ugnsbakade märgben. Själv säger hon att ”Recepten utgår från min tolkning av traditionella sydsamiska rätter och jag hoppas att de både ska inspirera dig till att hämta fler råvaror i naturen och att leva mer hållbart”
Fotograf är Bianca Brandon-Cox som även medverkade i och fotade boken Smak på Sápmi.
I samband med nationaldagsveckan släpptes en ny kokbok
Hävvi = Självklart (på sydsamiska) sydsamisk mat tolkad av Elaine Asp

 

Du får följa Elaine under samernas åtta årstider och lära dig hur råvarorna plockas,
fångas, jagas och styckas. Boken innehåller ett sjuttiotal recept på allt från Suovas med blåbärsmarmelad till björklövsjuice, picklad kvanne, kåtarökt fjällfisk, blodklimp och ugnsbakade märgben. Själv säger hon att ”Recepten utgår från min tolkning av traditionella sydsamiska rätter och jag hoppas att de både ska inspirera dig till att hämta fler råvaror i naturen och att leva mer hållbart”
Fotograf är Bianca Brandon-Cox som även medverkade i och fotade boken Smak på Sápmi.

Välkomna in i butiken! 

onsdag–fredag 11–16,
torsdag även kvällsöppet 16–19,
lördag 10–14

Marja Thomasson-Ek