.

Recept

 

Här visar vi recept på rätter som du kan använda med våra varor. Du kan skriva ut recept genom att klicka på skrivarikonen ovanför receptet.

Renrostbiff

Ingredienser

Ca 1 kg benfri stek /bogstek (6–8 port.)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Till marinad

1,5 dl kinesisk soja
0,5 dl vitvinsvinäger
2 msk honung
0,5 msk krossad svartpeppar
0,5 msk timjan
3 st vitlöksklyftor

Gör så här

  • Sätt ugnen på 125
  • Gnid in köttet med salt och peppar och lägg i en ugnseldfast form.
  • Stick in köttermometern i den tjockaste delen så att spetsen hamnar mitt i köttet. Sätt in formen i nedre delen av ugnen.
  • Blanda alla ingredienser till marinaden
  • Tag ut köttet när innertemperaturen visar 62 grader. Då är köttet rosa. Låt det vila 10 minuter varefter det läggs i dubbla plastpåsar.
  • Häll marinaden över köttet. Pressa ihop plastpåsarna så att den mest luften försvinner och marinaden täcker köttet.
  • Tillslut påsen väl och lägg den i en form. Förvara i kylen. Klar efter ett dygn.

 

Servera med en potatis- eller rotsaks-gratäng.

Servereras kall, skuren i tunna skivor. Receptet kan även göras med mindre benfria styckdetaljer, men behåll då mängden marinad, det kan annars bli svårt att få den att ”täcka” köttbiten

Butik
Skolvägen 18, 192 70 Sollentuna

Tfn 08-754 78 80
e-post info@renprodukter.se
Hemsida www.renprodukter.se
Facebook Renprodukter i Stockholm AB
Instagram renprodukter.se

Öppettider
Tisdag–fredag 11–16
Torsdag även kvällsöppet 16–19
Lördag 10–14

Vill du ha vårt nyhetsbrev?
Maila till info@renprodukter.se


Renfrikadeller

Renfärs mals främst av kött från hals och lägg.

Gör en stor sats renfrikadeller och styckfrys in det som blir över. Det är då lätt att ta fram så många man behöver.

Renfrikadeller passar till exempel mycket bra till stuvad grönkål eller palsternacka. Vill du servera dem utan sås, stek snabbt på dem för att få en fin stekyta.

Drygt 20 stora frikadeller,
5 st per portion

Ingredienser

500 g renfärs
1 dl grädde
2 tsk salt
1 ägg
2,5 l vatten
2 msk salt (används till kokning)

Gör så här

  • Blanda samman alla ingredienserna till frikadellerna.
  • Rulla små fina frikadeller.
  • Koka upp vatten och salt.
  • Lägg försiktigt ner frikadellerna i det sjudande vattnet. Låt koka i cirka fyra (4) minuter eller tills de flutit upp.

 

Servera med en potatis- eller rotsaks-gratäng.

Butik
Skolvägen 18, 192 70 Sollentuna

Tfn 08-754 78 80
e-post info@renprodukter.se
Hemsida www.renprodukter.se
Facebook Renprodukter i Stockholm AB
Instagram renprodukter.se

Öppettider
Tisdag–fredag 11–16
Torsdag även kvällsöppet 16–19
Lördag 10–14

Vill du ha vårt nyhetsbrev?
Maila till info@renprodukter.se

Rensteksröra

Gott till snittar. Servera på Huså Frökex med Västerbottenost eller annat hårt/mjukt bröd eller i tunnbröd. Med en liten sallad blir det en förrätt.

6 portioner som förrätt eller
cirka 10 snittar

Ingredienser

150 g Rökt renstek
0,5 dl Färskost med pepparrot
0,5 dl Crème fraiche

Gör så här

  • Hacka renstek fint eller kör i mixer.
  • Blanda med färskost och crème fraiche till önskad konsistens.

 

Görs med fördel dagen innan då den ”sväller” och blir fastare till dagen efter.

Lägg på bröd och dekorera gärna med naturella lingon eller en timjankvist.

Butik
Skolvägen 18, 192 70 Sollentuna

Tfn 08-754 78 80
e-post info@renprodukter.se
Hemsida www.renprodukter.se
Facebook Renprodukter i Stockholm AB
Instagram renprodukter.se

Öppettider
Tisdag–fredag 11–16
Torsdag även kvällsöppet 16–19
Lördag 10–14

Vill du ha vårt nyhetsbrev?
Maila till info@renprodukter.se

Kallrökt reninnanlår

med äpple- och pepparrotscrème fraiche

Rensteken består av fyra styckningsdelar (rostbiff, fransyska, ytter- och innanlår) varav innanlåret anses vara den finaste. Innanlåret är nästan lika mört som renfilén.

Arild Skaltje i Muorjevara röker köttet i en vedeldad träkåta (livsmedelsgodkänd av EU.) Han torrsaltar och hänger upp innanlåret för hand. Sen röker han det i cirka 30 grader tills det är färdigrökt. Att det är färdigt bedömer han erfarenhets-mässigt genom att känna på köttet. Tiden varierar lite bland annat beroende av utomhustemperaturen.

Rökmetoden ger en mindre utpräglad röksmak och köttet får en mjukare konsistens. Det kommer bäst till sin rätt i tunna skivor. Lättast att skiva köttet i halvfruset tillstånd. (Om det är fryst skivas det innan det tinat helt, om det är färskt lägger man det i frysen ett tag, ger köttet en ”frysknäpp”.)

80 g per person som huvudrätt,
30–40 g per person vid buffé.

Ett gott tillbehör, som fungerar både som sallad och sås, till det kallrökta innanlåret är…

Äpple- och pepparrotscrème fraiche

Skala och skär gröna, fasta äpplen i juliennestrimlor (”tändsticksstrimlor”). Bind ihop äppelstrimlorna med crème fraiche och smaka av med färskriven pepparrot, salt, vitpeppar och en nypa socker.

Äpple- och pepparrotscrème fraiche passar även bra till andra gravade och rökta produkter. Passar därför väldigt bra på en buffé.

Butik
Skolvägen 18, 192 70 Sollentuna

Tfn 08-754 78 80
e-post info@renprodukter.se
Hemsida www.renprodukter.se
Facebook Renprodukter i Stockholm AB
Instagram renprodukter.se

Öppettider
Tisdag–fredag 11–16
Torsdag även kvällsöppet 16–19
Lördag 10–14

Vill du ha vårt nyhetsbrev?
Maila till info@renprodukter.se


Ripa/Orre

Ingredienser
½ -1 ripa per person 1 orrhöna-3 personer salt
peppar

Gör så här

  • Flå eller plocka fågeln och ta ut innanmätet till att koka fond på.
  • Förbered en kastrull med några cm vatten i botten och en ånginsats eller lägg i ett lager enris i botten/bygg upp med pinnar. Det viktiga är att fågeln ligger ”ovanpå” vattnet och ångkokas.
  • Salta och peppra på fågeln och lägg ner den i grytan ovanpå ”insatsen”
  • Ta tid från det att vattnet kokar upp; en ripa blir klar på 17 min och en orre på 25 min.
  • Ta upp fågeln, skär ut bröstfiléerna och snedskär dem, servera låren hela.

Sås
fond
vispgrädde
getmese eller gelé

Gör så här

  • Värm fonden och späd den med grädde.
  • Smaksätt med salt, peppar och gelé/getmese.

Smaka gärna av med lite sherry/portvin och red eventuellt såsen med lite maisenamjöl.

Butik
Skolvägen 18, 192 70 Sollentuna

Tfn 08-754 78 80
e-post info@renprodukter.se
Hemsida www.renprodukter.se
Facebook Renprodukter i Stockholm AB
Instagram renprodukter.se

Öppettider
Tisdag–fredag 11–16
Torsdag även kvällsöppet 16–19
Lördag 10–14

Vill du ha vårt nyhetsbrev?
Maila till info@renprodukter.se

Renbog/renbringa i stekpåse

4 portioner
Ingredienser

Ca 1,2–1,5 kg renbog/renbringa
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
2 morötter
2 palsternackor
150 g smör
1 knippe timjan
1,5 msk salt
1 stekpåse

Gör så här

  • Värm ugnen till 100 grader.
  • Dela rotsaker och lök.
  • Placera köttet i stekpåsen, lägg grönsaker och sen smör och salt på toppen.
  • Lägg i ugnsform med djupa kanter, låt bogen stå i ugn i ca 7 timmar och bringan ca 5timmar. Vänd påsen ngn/några ggr under tillagningen så köttet blir ”öst”.
  • Låt svalna lite innan du öppnar påsen försiktigt.
  • Ta ut köttet, sila skyn till servering.

Servera med kokt potatis eller surkål.

 

Butik
Skolvägen 18, 192 70 Sollentuna

Tfn 08-754 78 80
e-post info@renprodukter.se
Hemsida www.renprodukter.se
Facebook Renprodukter i Stockholm AB
Instagram renprodukter.se

Öppettider
Tisdag–fredag 11–16
Torsdag även kvällsöppet 16–19
Lördag 10–14

Vill du ha vårt nyhetsbrev?
Maila till info@renprodukter.se


Renkok

4 pers.
Ingredienser
1,5 kg renkött från rygg, bog/bringa
2 rentungor
1–2 märgben/person
2–3 tsk salt/liter vatten
10 vitpepparkorn
2 purjolökar
3–4 morötter
200 g kålrot
ev. 8 små potatisar

Klimp

2 ägg
1 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 krm salt

Gör så här

  • Skölj köttet och tungor och lägg i en gryta, mät upp och tillsätt vatten så att det täcker köttet. Koka upp, skumma det väl och tillsätt salt och pepparkorn.
  • Koka köttet sakta i en och en halvtimme.
  • Ansa rotfrukter, skiva kålrot och purjolök, dela morötterna på hälften och låt potatisen vara hel och tillsätt när det återstår ca 20 min.
  • När köttet och grönsakerna är färdiga tas de upp med hålslev och hålls varma medan klimpen kokar.
  • Rör ihop ingredienserna till klimpen, doppa en matsked först i buljong (då fastnar inte klimpsmeten på skeden) och tag sedan en sked klimpsmet. Låt klimpsmeten glida ner i den sjudande buljongen. När all klimpsmet gått åt får buljongen sjuda i ca 5 min. Klimpen flyter upp till ytan när den är färdig.
  • Koka Märgbenen separat strax före måltiden i saltat vatten ca 8 min.
  • Servera kött och märgben med rotsaker och klimp på en flat tallrik, buljongen på sidan, lägg gärna fram en pinne till var och en för att peta ur märgen ur benen.

Butik
Skolvägen 18, 192 70 Sollentuna

Tfn 08-754 78 80
e-post info@renprodukter.se
Hemsida www.renprodukter.se
Facebook Renprodukter i Stockholm AB
Instagram renprodukter.se

Öppettider
Tisdag–fredag 11–16
Torsdag även kvällsöppet 16–19
Lördag 10–14

Vill du ha vårt nyhetsbrev?
Maila till info@renprodukter.se


Renbuljong

Ingredienser
1,5–2 kg renben (enklare köttbitar från styckning och putsning kan med fördel ingå)
5-6 liter vatten beroende på mängden ben och kött
1 tsk salt per liter vatten 
10 vitpepparkorn
3 gula lökar
3 stora morötter
3 hg rotselleri
persiljestjälkar

 

Gör så här

  • Lägg ben och kött i en stor gryta. Mät upp och häll på kallt vatten så att benen täcks. Tillsätt salt.
    Koka upp. Skumma väl.
  • Tillsätt pepparkornen, rotsaker i bitar, lök och persiljestjälkar. 
    Koka sakta under lock ca 2 timmar.
  • Smaka av buljongen. Späd med vatten om den är alltför kraftig.
  • Sila buljongen. Kyl den om den inte skall förtäras omgående. Mindre mängd buljong kan förvaras i kylskåp några dagar varvid fettkakan som bildas kan fungera som ett lock. Ta bort den före servering.

Butik
Skolvägen 18, 192 70 Sollentuna

Tfn 08-754 78 80
e-post info@renprodukter.se
Hemsida www.renprodukter.se
Facebook Renprodukter i Stockholm AB
Instagram renprodukter.se

Öppettider
Tisdag–fredag 11–16
Torsdag även kvällsöppet 16–19
Lördag 10–14

Vill du ha vårt nyhetsbrev?
Maila till info@renprodukter.se


Blodpannkaka

För 30-40 plättar
Ingredienser

2 ägg
4 dl renblod
2 dl vatten
2 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 tsk sirap 

Gör så här

  • Vispa äggen och rör ihop med de övriga ingredienserna till en smet.
  • Stek i smör, gärna i plättjärn.
  • Servera med rårörda lingon och knaperstekt suovas/ bacon.
  • Är också goda att äta kalla med ”bondsmör”.

Butik
Skolvägen 18, 192 70 Sollentuna

Tfn 08-754 78 80
e-post info@renprodukter.se
Hemsida www.renprodukter.se
Facebook Renprodukter i Stockholm AB
Instagram renprodukter.se

Öppettider
Tisdag–fredag 11–16
Torsdag även kvällsöppet 16–19
Lördag 10–14

Vill du ha vårt nyhetsbrev?
Maila till info@renprodukter.se


Ceviche på röding

förrätt
Ingredienser
Ca 80 g rödingfilé per person
salt
socker lime (skal och saft) olivolja vitpeppar

Gör så här

  • Skär rödingfilén på snedden i tunna skivor när den fortfarande är halvfrusen.
  • Bred ut skivorna på ett fat/direkt på förrättstallrikar.
  • Salta och sockra på fisken och låt den stå framme så den hinner tina och dra åt sig saltet och sockret.
  • Tvätta limen och riv av det yttersta skalet.
  • Halvera och pressa limejuicen över fisken, häll på olivolja.
  • Ställ in faten/tallrikarna i kylen och ta ut de i god tid före servering.
  • Smaka av fisken, salta och sockra mer efter behov, dra över ett varv med vitpeppar.
  • Garnera med det rivna limeskalet.

Fisken tål ganska mycket salt och socker och kan förberedas i god tid innan/stå i kylskåp över natten. Är man osäker på mängderna kan man salta/sockra i flera omgångar och smaka av vartefter. Fisken marineras med fördel i mycket lime/olivolja -vätskan kan sedan delvis hällas av från faten före servering. Det går också bra att skära Rödingen i små kuber som blandas med tillexempelvis avokado/mango vid servering.

Butik
Skolvägen 18, 192 70 Sollentuna

Tfn 08-754 78 80
e-post info@renprodukter.se
Hemsida www.renprodukter.se
Facebook Renprodukter i Stockholm AB
Instagram renprodukter.se

Öppettider
Tisdag–fredag 11–16
Torsdag även kvällsöppet 16–19
Lördag 10–14

Vill du ha vårt nyhetsbrev?
Maila till info@renprodukter.se

 

 

Inkokt röding

4 portioner
Ingredienser
600 g rödingfilé
1 dl rödvinsvinäger
3 dl vatten
1/3 dl salt

Gör så här

  • Skär rödingen i portionsbitar (dra först bort eventuella ben med en liten tång eller pincett, men låt skinnet sitta kvar.
  • Koka upp vatten, salt och vinäger.
  • Slå lagen över rödingen och låt stå och dra i cirka 10 minuter.
  • Häll bort lagen.
  • Dra av skinnet från rödingen och lägg den med ”skinnsidan” uppåt.renbuljongblodpannkaka
  • Servera gärna med en majonnäs smaksatt med hackad ramslök eller förvällda, hackade nässlor, eller nu till jul, med saffran och rivet citronskal.

Butik
Skolvägen 18, 192 70 Sollentuna

Tfn 08-754 78 80
e-post info@renprodukter.se
Hemsida www.renprodukter.se
Facebook Renprodukter i Stockholm AB
Instagram renprodukter.se

Öppettider
Tisdag–fredag 11–16
Torsdag även kvällsöppet 16–19
Lördag 10–14

Vill du ha vårt nyhetsbrev?
Maila till info@renprodukter.se


Röding

med forellromshollandaise

4 portioner
Ingredienser

600 g rödingfilé med skinn
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Forellromshollandaise

1 dl hollandaisesås
1 citron
50 g forellrom

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Putsa rödingen och skär den i portionsbitar.
  • Smörj en plåt eller form med olja
  • Salta och peppra fisken och lägg den på plåten med skinnsidan uppåt.
  • Laga mitt i ugnen cirka 10 minuter.
  • Dra bort skinnet före servering.
  • Tvätta citronen och riv av lite citronskal.
  • Blanda Hollandaisen med forellrom och ca 1 tsk av det rivna citronskalet.
  • Servera rödingen med hollandaisen och nykokt potatis.

Butik
Skolvägen 18, 192 70 Sollentuna

Tfn 08-754 78 80
e-post info@renprodukter.se
Hemsida www.renprodukter.se
Facebook Renprodukter i Stockholm AB
Instagram renprodukter.se

Öppettider
Tisdag–fredag 11–16
Torsdag även kvällsöppet 16–19
Lördag 10–14

Vill du ha vårt nyhetsbrev?
Maila till info@renprodukter.se