.
Välj en sida

Om oss

 

Samisk mat är mer än råvaror från Sápmi

Vad är typisk samisk mat?
Då jag har mina rötter i Mittådalens Sameby och drev en butik i Stockholm
med renköttet och den samiska kulturen som bas får jag ofta den frågan.

Läs hela inlägget på samiskt informationscenters hemsida.

Våra råvaror kommer från fjällen, skogarna och vattendragen i Sápmi. Vi vet var renarna strövat och betat och förutom renkött har vi efter tillgång och säsong röding/öring, snarade ripor, löjrom, hjortron och åkerbär.

Renkött har vi i alla former och styckdetaljer — det är vi ensamma om här i Stockholm. Förutom filé, skav och entrecote, har vi bland mycket annat blod, lever, märgben och kokkött.

Vår slöjd och våra bruksföremål är gjorda av personer som arbetar med såväl handens som tankens kraft.

Vi känner våra leverantörer — de är släktingar, grannar, vänner eller någon som helt enkelt känner någon som har ”något bra” och som sedan blivit en vän.

Så här såg butiken ut— där man kunde få råd och tips om tillagning och kombinationer, handla råvaror och laga själv eller beställ mat tillagad av oss. Den fanns  i samma hus som tidigare, men med ingång från stora parkeringen vid Norrvikenleden.

Vi vill att du som kund ska få smak både av, för och på Sápmi. Vi har lyckats om vi berört alla dina sex sinnen.

Fast vi inte längre har en butik hoppas vi ändå att kunna fortsätta leverera smakupplevelser till er och att ni tycker att det är lika roligt som vi att njuta av Sápmi med alla era sinnen!

1980 tog Gudrun och Bill Ek Sápmi till Norrviken genom att öppna Renprodukter, en nyskapande butik med ett unikt sortiment. Butiken var marknadsledande med sitt högkvalitativa renkött och sina samiska råvaror. 2017 stängde de butiken och lämnade företaget till sin dotter Marja, som drev den vidare till 2020, och sedan är den stängt för gott.

Så här såg det ut när butiken hade flyttat en trappa ned i huset, med entré från trädgården och ett ännu större sortiment av renkött samt en liten slöjdavdelning.