.
Välj en sida

Vill du ha renkött

till nyår/trettonhelgen?

Jag har ett litet lager av filé, entrecote, stek och innanlår.

Beställ på info@renprodukter.se eller på 070 683 98 90 och hämta på Gävlegatan ( vid norra tornen i Vasastan) efter överenskommelse / Marja

 Kära Kunder!

Tack för alla propåer om att ni vill ha renkött. Nu är det verkligen hög tid att planera för jul och nyårshelgerna (iallafall om ni vill beställa och servera renkött).
Renköttet har som allting annat stigit i pris och jag tvekade först en aning när jag såg höstens priser – jag gör dock, efter era glada tillrop, ett försök med en utlämning, återigen i Restaurang Asplunds lokaler.

Beställ senast tisdagen den 22 november.

Hämta ut söndag 4:e december klockan 12-15 (2:a advent)

10:00-13:00 på Restaurang Asplund i Solna.

Bog
Sadel
Kokkött
Märgben, kluvna

Renkött, färskfruset, benfritt
Filé, inner
Filé, ytter
Entrecôte
Rostbiff
Innanlår, kalv
Stek, nätad
Renbogstek

Skav
Skavat
Färs

Tunga
Blod

Renkött, rökt och torkat
Souvas
Souvasskav
Rökt renstek
Rökt renbog
Kallrökt reninnanlår
Hjärta, varmrökt
Renstek, torkad, orökt
Renstek, torkad rökt

Renkorv
Rensalami

 

Välkommen till Renprodukters virtuella butik!

Men jag gläds åt att få träffa er IRL när ni hämtar ut era beställningar.

Marja Thomasson-Ek

Renprodukter i Stockholm AB
Postadress: Gävlegatan 13, 113 30 Stockholm
Tfn 070 683 98 90

info@renprodukter.se
www.renprodukter.se
https://www.instagram.com/renprodukter.se/

Restaurang Asplund

Restaurang Asplund, Gunnar Asplunds allé 2-4, Solna, är en utmärkt lunchrestaurang som har öppet måndag–fredag. Gå in på www.restaurangasplund.se för information om hur du hittar hit med mera.

Tack vare att jag har tillgång till restaurangens kylar/frysar, vacummaskin med mera kan jag packa och distribuera era beställningar på ett bra sätt.

Om renköttet

Renköttet är genomgående väldigt mört så man behöver inte alltid ta den ädlaste styckdetaljen. Jag brukar till exempel tipsa om renentrecôte istället för renfilé. Som jag skrivit tidigare så har renköttet ont om insprängt fett och är därför magert. Det innebär att viss försiktighet måste iakttagas vid tillagningen. Jag använder alltid köttermometern och har 58 graders innertemperatur som ett riktmärke vid servering (tänk på att köttemperaturen stiger några grader vid servering).

Till det kalla julbordet  tipsar jag återigen om receptet på marinerad lågtempererad renstek där du får en saftig och god stek i tjälknölsstil. Den kan du göra på såväl den nätade rensteken som ligger på cirka ett kilo per styck eller på renbogsteken, tre till fyra hg per styck om man inte är så många, dessutom  till ett lägre pris.
Andra bra produkter på julbordet är varmrökt renhjärta, varmrökt stek, kallrökt reninnanlår och rensalami. Det kallrökta som är rökt i kåta och det varmrökta som röks på rökeri, blir två helt olika produkter och kan med fördel kombineras med varandra. Själv brukar jag ofta kombinera varmrökt renhjärta med kallrökt reninnanlår. Renfricadeller är ett alternativ till köttbullar.

 Skillnaden mellan skav och skavat

Båda sorterna är kallhyvlade från hela köttbitar (i butiker finns oftast en tumlad, vattenmarinerad produkt som är väsensskild från dessa). Renskaven är skuren av bog och stek, det vill säga lite mörare köttbitar, medan det skavade är skuret mestadels från läggen (benet). Skavat kött är lite grövre och mustigare och kräver längre tillagningstid. Se receptet på renskavsgryta.
Samtliga recept finns på receptsidan.

Filmtips och släktskryt

Gå in på UR-Play och sök upp filmen nedan så får du se en glimt av min familjs historia, höra sydsamiska pratas och få lite bakgrund till att äldsta sonen, min aajja (morfar) tog över renskötseln i Mittådalen, som sedan dess gått i arv till mina kusiner, tillika renköttsleverantörer.

Akte våårtegs jieleme: Thomassonen fuelhkie | UR-spel På sydsamiska med svensk undertext finns denna fina film om min maadter-aajja Nils Thomasson (mammas farfar).

Välkommen med er beställning!
Om vi inte ses så önskar jag er

Lahkoe Jåvhl
jih Buerie Orre Jaepi

(God Jul och Gott Nytt År)

Marja Thomasson-Ek