bar

Ren Mat Lycka/Kokskrift

Renstek med tillbehör

Renstek med tillbehör - foto: Tina Stafrén

REN MAT LYCKA är en kokskrift med recept av Gudrun Thomasson-Ek som författare. Recepten är en blandning av sydsamisk tradition och andra länders kök. Boken är en hyllning till renen och det goda köttet som är vardagsmat och berusande lyx på samma gång.

 

Ur förordet:

Renen är en finsmakare. Genom att vara i ständig rörelse och beta strövande kan den hitta och välja den bästa födan. Sommarhalvårets späda växter är lättsmälta vilket innebär att renen på en förhållandevis kort tid kan tillgodogöra sig mycket föda av hög kvalitet.

 

Renköttet är ett proteinrikt och magert kött som innehåller många mineraler och vitaminer. Köttet är mört, vilket beror på att det har korta fibrer.

Boken är slut på förlaget, men vi har några ex till försäljning i butiken.


Renbuljong
Renkok

 

Bilder ur boken: Renbuljong och renkok.

Se artikel i samemagasinet Sápmi om författaren och boken!